Dječija i preventivna stomatologija

Plombiranje mliječnih zuba, topikalna fluorizacija, pečaćenje fisura (zalivanje fisura).

Dječija stomatologija dio je dentalne medicine i bavi se prevencijom i liječenjem zuba kod djece. Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama, održavanje oralne higijene koju djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno uticati na nastanak karijesa na mliječnim a kasnije i stalnim zubima.

Prva posjeta stomatologu treba da bude prijatno i pozitivno iskustvo. Tokom prvog susreta radimo na tome da dijete stekne povjerenje u stomatologa. Zato, vrlo je bitno da prva posjeta bude kada još nema potrebe za stomatološkim liječenjem kako bi odlazak stomatologu dijete doživjelo potpuno prirodno, a kad se ukaže potreba za terapijom da dijete bude spremno bez straha.

Topikalna fluorizacija – najbolja prevencija nastanku karijesa jeste fluor koji štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te potiče remineralizaciju tkiva koji zaustavlja početni karijes. Postupak se vrši tako da se mliječni i stalni zubi premazuju fluorom u obliku tekućine, gela ili laka kako bi zubi postali otporniji. Sam postupak je brz i bezbolan.

Pečaćenje fisura (zalijevanje fisura)- je preventivni postupak kojim nastojimo spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim stalnim zubima. Potpuno bezbolno i bez brušenja zuba, fisure zuba se ociste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom koji bojom odgovara boji zuba i tako čuva estetiku.